MAHMUDİYE ATLI TERAPİ ve REHABİLİTASYON MERKEZİ PROJESİ

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mahmudiye Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulacak Mahmudiye Atlı Terapi (Hipoterapi) ve Rehabilitasyon Merkezi Projesi Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Kalıcı eserler kapsamında, 1,9 milyon TL bütçesi ile desteklenmeye layık bulundu. Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan sorumluluğunda yürütülecek projeye  Mahmudiye Kaymakamlığı ve Mahmudiye Belediyesi de katkı sağlamakta.

Proje ile  atın tedavi edici etkisinden yararlanılarak buna ihtiyaç duyan, hemen hemen her yaşta insanımıza, uluslararası standartlarda, uzman gözetiminde rehabilitasyon ve terapi olanağı sunulması amaçlamakta.

Mahmudiye MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan, proje hakkında bir değerlendirme yaparak projenin içeriği ile ilgili şunları kaydetti; ”Proje sayesinde, ülkemizin uluslararası standartlarda kurulmuş ilk hipoterapi merkezi olma ayrıcalığı Eskişehir Mahmudiye’ye kazandırılacak,  Mahmudiye’de var olan atçılık kültürü ve nitelikli insan kaynağını harekete geçirecektir.  Kurulacak rehabilitasyon merkezi ile ülkemizde engelli vatandaşlarımızın önemli bir ihtiyacı karşılanması hedeflenmektedir. Bu sayede Mahmudiye’nin bölgesel kalkınmasında bir cazibe merkezi oluşturmaya katkı sağlanmış olunacaktır. Kurulacak olan merkez ile engelliler ve yakınlarının kalabalık şehirlerin içinde yaşayacakları hem ekonomik hem de var olan standart dışı tesislerin fiziksel eksikliklerinden kaynaklı zorlukların yaşanmaması hedeflenmektedir.

Projenin gerçekleşmesiyle aynı zamanda, ESOGÜ Mahmudiye MYO bünyesinde açılacak Hipoterapi Ön Lisans Programı için gerekli alt yapı oluşturulacak ve bu alanda ülkemizde var olmayan nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi sağlanacaktır.

Proje için ESOGÜ Mahmudiye Meslek Yüksekokuluna ait 90 000 m2 alana sahip At Bakım ve Uygulama Tesisi arazisi kullanılacaktır.  Tasarlanan Hipoterapi merkezi en az yaklaşık 2700 m2 kapalı alandan oluşacak, atlar ve engellilerin birlikte çalışacağı 1800 m2 lik kum zeminli kapalı manej, engellilerin ve ailelerinin terapi öncesi, terapi sırasında ve sonrasında ihtiyaçlarını karşılayacakları bekleme ve hazırlık alanlarına, terapide kullanılacak atların barınma ve bakımı için barınaklara sahip olacaktır. Rehabilitasyon merkezinde kullanılacak uygun nitelikli atlar  Ardahan Posof’tan getirilecektir.

Proje kapsamında oluşturulacak tesisin inşaatının en geç  2014 Kasım’ında tamamlanması öngörülmektedir. Personel ve donanımlarıyla 2015 yılı Mayıs-Haziran aylarında hizmete geçmesi planlanmaktadır.

Projemize inanarak bizleri desteklemeye layık gören Eskişehir Valimiz Güngör Azim Tuna’ya,  Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu’na, bizlere zamanını ayırarak projemize ilgi gösteren, değerli fikirleriyle projemizin kapsamını zenginleştiren Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı’ya şükranlarımızı sunuyoruz.”

Hipoterapi Nedir?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de terapi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan pek çok vatandaşımız bulunmaktadır. Toplum içinde böylesine özel ihtiyaçları olan vatandaşlar için onları rahatlatacak, tedavi ve iyileştirme yöntemleri arasında dünya genelinde en ekonomik ve en çok verim sağlayan yöntemlerin başında atlı terapi gelmektedir.

Atla terapide atın, yürüyüşündeki yukarı, aşağı, sağa-sola dinamik ve ritmik hareketler sayesinde engellinin birçok sisteminin uyarılması sağlanır. Atın bu iyileştirici özel hareketleri (teröpatik özel hareketleri) ve sıcak derisi özürlünün kas, tendon, deri ve eklemlerindeki sinir alıcılarına duyusal uyaranların iletilmesini sağlar. Buna atın iyileştirme etkisi denir. Böylece sinir sisteminde hareket, denge, dokunma duyuları algılanır.  Engelli binicinin atın hareketlerine uyum gösterme isteği ve gayri ihtiyari zorunluluğu onun  kaybettiği ya da geliştiremediği duruşsal reflekslerini ortaya çıkarır ya da arttırır.  Atın hareketleriyle birlikte gerçekleşen bu uyarılar ve engellinin verdiği yanıt, engellinin vücudunda bir çok sistemi harekete geçirir. Kalp atış ritmin, kan dolaşımı ve engellinin duyduğu olumlu hisle ve at kaynaklı sempati ve mutlulukla birleşerek terapinin yararlarını en üst düzeye çıkarmaktadır.