Atlar ve bilim, Yüksekokulumuzun TÜBİTAK Projesi başarısı
3.05.2021
Öne çıkan görsel

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Atçılık ve Antrenörlüğü Programı Öğretim Görevlisi Dr. Sibel DANIŞAN danışmanlığında, Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinden Özlem Nur EMEÇ, Meltem MANGA, Cansu ÖRS ve Kenan COŞGUNYÜREK’in katılımıyla hazırlanmış olan “Yarışan ve Damızlıkta Yararlanılan Arap Atlarının Bazı Refah Parametrelerinin ve Dinlenme Halindeki Stres Seviyelerinin Belirlenmesi” isimli proje TÜBİTAK 2209-a Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında desteklenmeye layık görülmüştür. Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Zootekni Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Büşra YARANOĞLU’nun bölümler arası iş birliğini teşvik etmesiyle disiplinlerarası bir proje yürütülecektir. Proje ile Veteriner Fakültesi öğrencilerinin Meslek Yüksekokulumuz mezunu antrenörler ile birlikte araştırma yapması mümkün olacaktır. Bu araştırma ile Türkiye’de ilk kez atlarda fizyolojik stres parametresi olarak tükürükten kortizol incelenecek ve atların davranışları ile ilgili etolojik çözümlemeler yapılacaktır. Projenin bir diğer yeniliği ise insan-hayvan etkileşiminin incelenmesi yoluyla at refahının sadece hayvan açısından değil aynı zamanda insan-hayvan etkileşimini temel alan bir yaklaşım ile değerlendirilecek olmasıdır.